toscane

 photo IMG_3839_1.jpg
Het is vandaag officieel zomer, hoewel we er niet veel van merken, grote delen van Europa hebben al langere tijd te kampen met veel regen. Sinds wij terug zijn van voorjaarsvakantie in Italië is het daar niet meer stabiel geweest en ook de komende tijd zien we nog een wisselende weersvoorspelling. Toch duurt het niet lang meer en zal de grote vakantie uittocht gaan beginnen, ook onze reis laat niet lang meer op zich wachten en zoals gewoonlijk gaan we weer richting Toscane. Voor iedereen die al lang het plan heeft om eens naar Toscane te gaan, maar toch weer vertrouwd voor Frankrijk kiest, zal ik wat fijne, gezellige plekjes op een rijtje zetten.

Wie Toscane zegt denkt aan Florence, Firenze zoals de Italianen zeggen, een prachtige stad die je moet leren kennen. Het is niet zo massaal groot als bijvoorbeeld Rome, maar wel behoorlijk druk. Je moet vooral niet te laat op de dag gaan zodat je direct kan aansluiten in de grote massa, sta dus vroeg op, ontbijt ergens aan de bar van een leuk tentje met een cappuccino en een croissant en voel je even geen toerist.

 photo IMG_6273.png

Probeer bij musea van te voren online al kaartjes te reserveren zodat je niet lang hoeft te wachten. Heb je de moed om in de rij aan te sluiten bij de Duomo, het is  zeker de moeite waard en als de rij te lang is kan je het beter aan het einde van de dag nog eens proberen. Een andere kerk die je gezien moet hebben is de Santa Croce en dat is leuk te combineren met een bezoekje aan de beste ijssalon van Florence; Vivoli zit in een klein straatje niet ver er vandaan. Reken niet op grote goedkope ijsco’s, maar op bijzonder lekker ijs.

Natuurlijk kom je onderweg in Florence de mooiste winkels tegen, een beetje shoppen hoort er voor ons altijd bij, daarom gaan wij meestal een keer apart, puur voor het shoppen. (vaak ook zonder mannen).

Een andere bekende stad in Toscane die de meeste wel kennen is Siena, heel mooi, veel kleiner dan Florence, maar kan ook behoorlijk druk zijn (zeker bij slechter weer). Ook hier weer weer veel mooie kerken, iets waar je in Italië niet omheen kan.

Buiten deze bekende trekpleisters zijn er nog tal van andere mooie plaatsen die meer of minder bekend zijn, wij vinden bijvoorbeeld  Cortona en Montepulciano heel bijzonder. De sfeer die daar hangt in de oude smalle steile straatjes en pleintjes met een klein terrasje hier en daar is echt Toscane. Gelegen op een berg bieden ze prachtige vergezichten.

 photo IMG_6272.png

 

 

 

Verder mogen we Lucca, San Gimignano en Pisa met zijn scheve toren natuurlijk niet vergeten.

Ook de natuur is er overweldigend mooi, zo weids, stil en rustig, in tegenstelling tot de drukte in de steden. Je kan je daar nog  alleen op de wereld voelen tussen uitgestrekte olijfgaarden, de heuvels met zonnebloemen en wijngaarden waar de beroemde Chianti zijn oorsprong vindt. Het is een plek om tot rust te komen, maar waar je je zeker niet zal vervelen.

Nu nog wachten op het mooie weer.

– Stefanie

 

 

Deel:

1 Comment

  1. Mariamamanl 23 juni 2016 / 08:47

    Vivoli, het water loopt me nu al in de mond , heerlijk binnen in het gezellige kleine establishment of op het bankje voor op het piepkleine pleintje. Firenze op zijn best .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *