Kerst baksels uit New York

IMG_0181

 

Na een gezellige week New York met mijn dochter, die in het teken stond van de New York city marathon en lekker eten, was thuis komen een hele omschakeling. De vakantie wil je toch een beetje koesteren en dit boek bracht mij weer een beetje terug naar deze fijne tijd. Vol met heerlijke kerst recepten voor koekjes en taarten, maar bovendien met prachtige foto’s van New York in kerstsfeer. Dank je Annemerel voor dit boek en voor de opdracht, minimaal 3 recepten te maken vóór Kerstmis.

En het is gelukt, bijna 2 weken voor de Kerst, maar er zullen vast nog meerdere volgen. De recepten zijn niet al te ingewikkeld om te maken, maar vooral heel erg lekker! Telkens als ik het boek oppak en erin blader krijg ik zin in New York en wil ik weer iets gaan uitproberen. Een echte aanrader dus dit boek.
Mijn twee favoriete recepten tot nog toe zal ik jullie geven met mijn eventuele aanpassingen om het zo makkelijk mogelijk te maken.

IMG_0174

Coconut macaroons.

Benodigdheden:

voor de koekjes
-120 gram cocosrasp
-65 gram cocos chips
-120 gram ruwe rietsuiker
-3 eiwitten
-flinke theelepel vanille aroma
-kwart theelepel zout

voor de afwerking
-150 gram pure chocolade met minimaal 50% cacao

Verkruimel de cocos chips een beetje in je hand als die erg groot zijn en doe ze samen met de overige ingrediënten voor de koekjes in een mengkom, roer alles heel goed door elkaar. ( ik gebruik altijd een pannenlikker)
Neem een pan waar de mengkom in kan hangen, kook daar een laagje water in hang je kom met mengsel erboven. Laat je mengsel op deze manier (au bain marie) warm worden. Roer ondertussen alles goed door elkaar, na ongeveer 10 tot 15 minuten zal het warm zijn. Haal het van het vuur en laat het met een deksel erop een half uurtje staan om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden, maak kleine balletjes van het cocosmengsel en leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier. Spoel regelmatig je handen af als je bezig bent, anders blijft alles aan je handen kleven.
Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten, tot ze licht gekleurd zijn.

Laat de koekjes helemaal afkoelen, verwarm de chocolade au bain marie. Doop de koekjes in de gesmolten chocolade en leg ze op een bord of plank.
Laat de koekjes met chocolade een half uurtje in de koelkast hard worden en dan kan het smullen beginnen.

 

IMG_0122

 

Cheesecake cookie

benodigdheden:

-220 gram Philadelphia
-120 gram roomboter
-120 gram ruwe rietsuiker
-1 ei
-250 gram bloem
-1 flinke theelepel baking soda
-1 theelepel vanille aroma
-snuf zout
-een rolletje Oreo koekjes
-kersenjam (met minder suiker)

Doe de roomkaas in een kom en roer die een beetje romig, voeg dan de boter en suiker toe en klop met een mixer tot een beetje schuimige massa. Mix het ei en vanille extract erdoor. Zeef de bloem, baking soda en het zout en spatel dit door het roomkaas mengsel. Maak een mooi glad deeg en zet dit een nacht afgedekt in de koelkast.

De volgende ochtend begin je met de Oreo koekjes schoon te schrapen en fijn te verkruimelen. Zet een bakplaat klaar en doe daar bakpapier op. Maak balletjes van het deeg en rol die door de koelkruimels. Leg op de bakplaat en druk een beetje plat, maak een kleine holte in het midden.  Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Schep in ieder koekje een beetje jam in de holte van het koekje.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 170 graden.

Het resultaat is een verrassend, zacht, cakeachtig koekje.

Succes verzekerd.

-Stefanie

Deel:

1 Comment

  1. Rianne 19 december 2017 / 23:31

    Ziet er heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *