Pasta allo scoglio

 photo IMG_4685.jpg
Het is al meer dan een jaar geleden dat ik dit gerecht in ItaliĆ« heb gegeten. Altijd een van mijn favoriete pasta’s geweest, maar sinds die laatste keer had ik er even genoeg van. Dit had natuurlijk een oorzaak, niet fijn om te vermelden bij dit heerlijke gerecht, want het risico van een foute mossel is volgens mij niet zo groot. Ik had gewoon weer even tijd nodig om trek te krijgen in deze anders zo lekkere pasta.

Enkele jaren geleden ben ik na een vakantie in Italiƫ gaan experimenteren met pasta allo scoglio, het resulteerde de eerste keer in een iets te scherpe variant. Dit was de schuld van de gemalen chili die ik gewoon als zwarte peper gebruikte. Ik was niet bekend met gedroogde chili peper en ik kan je vertellen dat was te merken. We dronken er een frisse witte wijn bij maar die smaakte vreemd zoet.

Nu doe ik er tegenwoordig een verse rode peper in en dat is veel lekkerder, tenzij je van erg scherp houdt. Het is niet een moeilijk gerecht om te maken dus ik denk dat zelfs de meest onervaren kok hier wel mee uit de voeten kan. Schenk er een goede chardonnay bij die gerust iets vettig mag zijn. Verras jezelf en je gasten met deze heerlijke pasta.

Nog een voordeel dat je er niet lang voor in de keuken staat, altijd fijn als je liever gezellig bij je gasten blijft.

Benodigdheden:

750 gram gemengde zeevruchten (ik gebruik vers zonder schelp, maar diepvries is ook prima)

500 gram spaghetti

1 doosje cherrytomaatjes

bosje platte peterselie

5 flinke tenen knoflook

witte wijn

vers gemalen zeezout en zwarte peper

olijfolie om te bakken

extra vergine olijfolie om over de pasta te gieten

Hak de knoflook fijn. Halveer de rode peper en haal de zaadlijsten en pitjes eruit. Snijd de peper vervolgens in hele dunne stukjes. Hak de peterselie fijn en snij de cherrytomaatjes doormidden.

Maal flink wat zeezout en zwarte peper boven de zeevruchten.

Zet water op voor de pasta.

Bak de knoflook en de peper in de olijfolie en doe de zeevruchten er na ongeveer twee minuten bij. Bak dit ongeveer 10 minuten, doe vervolgens de cherrytomaten en de helft van de peterselie erbij samen met een glas witte wijn. Maak het geheel nog op smaak met peper en zout en laat dit een paar minuten op een laag vuurtje staan. Kook ondertussen de pasta.

Doe de pasta in een schaal en giet er een beetje goede extra vergine olijfolie over en verdeel die door de pasta, doe vervolgens de zeevruchten erbij. Garneer met het restant van de peterselie en je bent klaar om aan tafel te gaan. Schenk er een lekkere witte wijn bij.

Geniet ervan.

-Stefanie

 

 

 

 

Deel:

3 Comments

 1. Jorinde 7 februari 2016 / 13:43

  Voor hoeveel personen is dit recept?
  Het ziet er heerlijk uit!

  • stefaniedejongh 7 februari 2016 / 13:46

   Voor 4 a 5 personen, beetje afhankelijk van je eetlust en eventuele bijgerechten.

 2. Bregje 12 februari 2016 / 08:07

  Dit klinkt echt heel lekker! Ik maak zelfs soms een vergelijkbaar recept, maar dan zonder de rode peper en in de plaats van gemengde zeevruchten kokkels of venusschelpen. Ook echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *